Een pittoresk dorpje

Zonnemaire

Het dorp Zonnemaire ligt aan de doorgaande weg van Zierikzee naar Brouwershaven op Schouwen-Duiveland. Het dorp grenst met haar dijken en buitengebied aan het Grevelingenmeer.

Waarschijnlijk heeft het dorp de naam te danken aan het water Sunnonmeri, dat rond 776 tussen de eilanden Bommenede en Schouwen stroomde. Toen er rond 1400 een nieuwe polder ontstond werd deze naar het water genoemd. ‘Sunne’ betekende water. Toen de betekenis van dat woord vergeten werd, voegde men er het andere woord voor water aan toe: ‘mere’.

Het naastgelegen Bommenede was ooit een welvarende kleine handelsstad. De plaats werd echter door overstromingen geteisterd, waardoor de bewoners naar de Dijk van Bommenede vluchtten. Uiteindelijk is Bommenede zover vergaan dat het bij Zonnemaire is gevoegd. Het Haventje van Bommenede herinnert hier nog aan. Zo verging ook het buurtschap Bloois, dat oorspronkelijk bij Bommenede hoorde. De Blooisedijk bij Zonnemaire is hier een tastbaar bewijs van.

Aan de Molendreef staat stellingmolen De Korenbloem uit 1873. Het is een korenmolen waar tegenwoordig veevoeder mee geproduceerd wordt. De molen is op de meeste zaterdagen te bezoeken en als hij draait.

Natuurkundige Pieter Zeeman is in Zonnemaire geboren. De wetenschapper won in 1902 samen met Hendrik Lorentz de Nobelprijs Natuurkunde. Ze wonnen de prijs voor het Zeemaneffect; de invloed van magnetische velden op spectraallijnen.

Zonnemaire heeft een levendig verenigingsleven. Zo wordt er ieder jaar oranjenacht georganiseerd waar mensen vanuit alle hoeken van het eiland op af komen en in de zomer het evenement Beleef Zonnemaire. Kijk voor dit en andere evenementen in Zonnemaire op onze evenementenkalender.

Zonnemaire